22.8 C
İstanbul
Pazartesi, Eyl 16, 2024
okuryazarkitaplar
Image default
AkademiAntik-AManşetSeyahatTarih

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü; Roma köprüsü veya Septimus Severus köprüsü olarak da bilinir. Cendere çayı çayı üzerinde yer almaktadır.

Kâhta ilçesinden Nemrut Dağına doğru giderken Karakuş Tümülüsünü geçtikten yaklaşık 10 Km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır. Köprü Roma imparatoru Septimus Severus’un ( M.S. 193-211 ) emriyle o tarihte Samsat’ta ( Somasata ) karargah kuran XVI. Roma Lejyonu Falvia Firma’nın generali Alfenius Senecio komutasındaki Marius Perpetus tarafından MS 198-200 yıllarında yapılmıştır. Köprü üzerindeki tablette ‘Chabinas Nehrinin üzerine köprüyü temelinden yeniden yapıldığı’ yazıldığı gibi, eski köprünün temeli üzerine inşa edilmiştir.

Septimus Severus tarafından yaptırılan köprü, ilk yapıldığında Kral Septimus Severus, karısı Julia Domma güney yönünde ve oğulları Geta ve Caracalla adına kuzey yönünde dikilmiş 4 adet sütun bulunmaktadır. Septimus Severus’tan sonra tahta geçen Caracalla kardeşi Geta’yı öldürmüş ve adeta onu tarihten silmek adına onun adına yapılmış tüm mimari eserleri ortadan kaldırmıştır. Bu durumdan Cendere köprüsünde Geta adına dikilen sütunda nasibini almıştır. Üstelik köprü üzerinde bulunan tablette yazan Geta ismini kazıtmıştır.

 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğunda, iki sutunun arası 5.30 metre, iç orta kısım 4,90 metre olup, sütunlar yedi adet blok taştan yapılmış olup yüksekliği 5,85 metredir. Tonlarca ağırlıktaki 92 adet blok taşın üst üste bindirilmesiyle yapılmış olan köprünün 32,20 metre ölçülerinde kemeri sayesinde, Roma döneminden günümüze kadar köprü ayakta kalmıştır.

Köprü üzerinde bulunan yazıtta belirtildiği gibi köprünün yapımı için gerekli parayı Samasota, Doliche, Perre ve Germanikeia kentlerinden sağlanmıştır. Cendere köprüsünün aşağı tarafına yeni köprü yapılarak 2002 yılından itibaren Cendere Köprüsü taşıt trafiğine kapatılıştır.

CENDERE KÖPRÜSÜNDE BULUNAN ÜÇ ADET SÜTÜN VE TABLETTE BULUNAN YAZILARIN TERCÜMESİ

Septimus Severus adına dikilen sütündaki yazı:

Imparator Caesar Lucius Settimios Severus Pius Perinax, Arabicus, Adiabenicus, Parthicus, en merhametli hükümdar, en üst rahip, 12 kez iktidarın hükümdarlığının taşıyıcısı, sekiz kez imparator iki kez Konsül, eyalet valisi Kommagene’nin dört kentinin büyük ve hayırsever imparatoruna.

Julia Domna adına dikilen sütündaki yazı:

Julia Domna Augusta, Kommagene’nin dört kentinin, askeri konaklama yerinin anası.

Caracalla adına dikilen sütündaki yazı:

Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, Imparatorun oğlu, eyalet valisi ve üç kez Imparator, dört Kommagene kentinden.

Cendere Köprsü üzerinde bulunan tabletteki yazı:

Imparator Caesar Lucius Sptimius Severus Pius Perinax,  Augustus,Arabicus, Adiabenicus, Parthicus, en merhametli hükümdar, en üst rahip, 12 kez iktidarın hükümdarlığını taşıyıcı, sekiz kez Imparator, iki kez konsül, eyalet valisi, ve Imparator Casear Marcus Aurelius Antonius, İmparatorun oğlu, eyalet valisi, üç kez Imparator, ve Publius Septimius Geta(1) Imparatorun oğlu ve Augustus’un erkek kardeşi Chabinas Nehrinin üzerine köprüyü temelinden yeniden yapılandırmış olup, nehrin üzerinden geçişi yeniden sağlamışlardır.Bu yapım işleri Alfenius Senecio başkomutanlığı, Praetor( Roma’da en yüksek hukuk memuru) rütbesindeki imparatorluk elçisi, Maurius Peretuus tarafından gerçekleştirilmiş, legio XVI Flavia fırma’nın imparatorluk elçisi.(1) İsim yazıttan silinmiştir.

İlgili Haberler

Deccal / NIKE / 666

okuryazarkitaplar

İstanbul’a Giren İlk Osmanlı Padişahı Fatih Değil mi?

Çağlar Didman

Basın -Yaın- Edebiyat Dünyasından Haber ve Duyurular…

okuryazarkitaplar

Yorum Yap

Kitap, Sinema, Tiyatro, Edebiyat, Tarih, Mitoloji, Müzik, Resim, Gez Gör, Doğa Sporları, Aktüel Bilim, Anadolu, Dünya Mirası, Festival, Fuar, Sergi, Akademi, Yazarlar...